Петима топ богаташи дариха над $50 млн. за кампанията на Тръмп

Линда Макмеън е дългогодишна дарителка на Доналд Тръмп, а по време на първия му мандат оглави US Администрацията за малкия бизнес.

Кои са най-щедрите спонсори на кандидата за втори мандат

Най-голям благодетел е 81-годишен наследник на банкерско семейство

Запален по НЛО мултимилионер обещал 20 млн. долара

Финансира го и привърженичка на Сциентоложката църква с осем деца

След като дребните дарения за кампанията на Доналд Тръмп за нов президентски мандат започнаха да намаляват, а някои големи републикански благодетели го пренебрегнаха, група видни богати американци станаха ключови фигури за финансирането на кандидатурата му. Сред тях се открояват петима топ богаташи, които са дарили за преизбирането на Тръмп над 50 млн. долара.

Това показва анализ на Ройтерс на данните за финансирането на кампаниите на Федералната избирателна комисия, съобщава БТА.

Най-голям благодетел е Тимъти Мелън - 81-годишен наследник на базираното в Питсбърг банкерско семейство Мелън. Той е дарил на политическия комитет на Тръмп, известен като “МАГА”, най-малко 16,5 милиона долара от 2022 г. насам. Той също така е дал най-малко 20 млн. долара на политическия комитет “Действие за Америка на първо място”, подкрепящ Тръмп, по време на президентските избори през 2020 г.

Мелън, който живее в уединение в Уайоминг и е заснеман изключително рядко, е любител пилот, който е основал и ръководи транспортни компании. “Форбс” оценява богатството на семейството му на 14,1 млрд. долара.

Освен за Тръмп, Мелън щедро дарява средства и на независимия кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши, като е дал на политическия му комитет “Американски ценности” най-малко 20 млн. долара.

Мелън е правил дарения и за редица антиимиграционни мерки и е бил основен спонсор на ръководения от Тексас фонд за изграждане на стена по южната граница с Мексико.

Исак “Айк” Пърлмътър - бившият председател на “Марвел Ентъртеймънт”, и неговата съпруга Лаура, са дарили над 10 милиона долара в този изборен цикъл на новия фонд за набиране на средства за кандидатурата на Тръмп - “Право за Америка”.

Исак Пърлмътър е редовен гост в резиденцията на Тръмп “Мар а Лаго” във Флорида.

Пърлмътър е редовен гост в резиденцията на бившия президент “Мар а Лаго” във Флорида и е дългогодишен спонсор на кампаниите му. Семейство Пърлмътър са дарили най-малко 21 милиона долара на “Действие за Америка на първо място” през 2021 г.

Роденият в Израел Пърлмътър (81 г.), за когото “Форбс” изчислява, че има богатство от 4,4 млрд. долара, е известен със строго пазения си личен живот и рядко е заснеман в пресата. Жена му Лаура, която също страни от медиите, е директор във фондация “Исак и Лаура Пърлмътър”, която съобщава, че се занимава със здравни грижи и обществени инициативи.

Друга дългогодишна дарителка на Тръмп е Линда Макмеън, която оглави Администрацията за малкия бизнес по време на мандата му в Белия дом. В този изборен цикъл тя е дарила над 10 милиона долара на “МАГА”. А през 2019 и 2020 г. е дала над 15 милиона долара комитета “Действие за Америка на първо място”, на който тя беше председател по време на изборите през 2020 г.

До 2009 г. Линда управляваше “Уърлд Рестлинг Ентъртеймънт” заедно със съпруга си Винс Макмеън, който купи компанията от баща си през 80-те години. По-рано тази година Винс Макмеън напусна създадените от самия него гигант в областта на борбата “ТКО Group” и дъщерното му дружество “WWE”, след като срещу него беше заведено дело за сексуално насилие и трафик на жени - обвинения, които той отрича. “Форбс” оценява нетния му капитал на около 2,7 милиарда долара.

Линда Макмеън (75 г.) два пъти неуспешно участва в надпреварата за място в Сената на САЩ от щата Кънектикът. Сега тя е председателка на протръмписткия мозъчен тръст Институт за политика “Америка на първо място” във Вашингтон, който твърди, че се застъпва за “свободното предприемачество, националното величие, американското военно превъзходство и първостепенността на американските работници, семейства и общности”.

Магнатът в областта на бюджетните хотели от Невада Робърт Бигълоу (79 г.) пък е дарил на “МАГА” над 9 милиона долара в този изборен цикъл. През януари Бигълоу каза пред Ройтерс, че е обещал да даде в подкрепа на Тръмп обща сума от 20 милиона долара.

Робърт Бигълоу е обещал да даде в подкрепа на Тръмп общо 20 милиона долара.

Бигълоу, който силно се интересува от НЛО и космоса и финансира различни изследователски проекти, е вечерял с Тръмп в “Mар а Лаго”. През 2011 г. “Форбс” оцени холдингите за недвижими имоти на Бигълоу на стойност около 700 милиона долара.

Патриша Дъган - основна дарителка на Сциентоложката църква, е дала на “МАГА” над 5 милиона долара в този изборен цикъл. Бившият ѝ съпруг Робърт Дъган е инвеститор и предприемач, чието състояние се подобри благодарение на продажбата през 2015 г. на производителя на лекарства за рак “Pharmacyclics” на “AbbVie” за 21 милиона долара. “Форбс” оценява нетния му капитал на 3,3 милиарда долара.

Семейство Дъган, които се срещат в Университета в Калифорния в Санта Барбара и имат осем деца, се разведоха през 2017 г. Всеки от тях дари по 4 милиона долара на “Действие за Америка на първо място” през 2020 г. Личният сайт на Патриша Дъган я описва като творец със страст към изкуството от стъкло. Тя живее в Клиъруотър, Флорида.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка